SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Włochy

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Abbamare

    Komponenty i wytwarzanie:Abbamare to ser półmiękki, wytwarzany z mieszanki pasteryzowanego mleka krów i owiec.Wygląd i konsystencja:Jego konsystencja jest zwiezła. Ser ten ma niewielką ilość dziurek i...

    Opis sera
  • Ser Accasciato Accasciato

    Komponenty i wytwarzanieAccasciato to ser produkowany z mieszanki krowiego i owczego mleka na bazie wegatariańskiej podpuszczki. Ser jest wytwarzany od stycznia do późnej wiosny, ale bywa tez robiony ...

    Opis sera
  • Adi

    Wygląd i konsystencja: Adi zawiera 45% tłuszczu, jest serem kozim typu Cheddar. Smak typowy dla tegoż typu sera. Adi to głównie ser do deski, serwowany w kanapkach, dodaje się go do urozmaicenia pot...

    Opis sera
  • Agri

    Wygląd i konsystencja:Ser Agri jest miękki bez otworów, koloru białego. Skorupa nie występuje w świeżym produkcie ale z wraz procesem starzenia się przybiera różne odcienie z żółtego na szary. Kształt...

    Opis sera
  • Agri di Valtorta

    Wygląd i konsystencja:Ser Agri di Valtorta wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego, przy użyciu podpuszczki zwierzęcej. Ser ma delikatną konsystencję, jest w kształcie walca o wysokości 6-...

    Opis sera
  • Ser Anuzzi Ainuzzi

    Wygląd i konsystencja:Ser Ainuzzi wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego. Twaróg jest ręcznie modelowany na kształt małych zwierząt, a następnie wędzony. Ser ten wykonuje się wyłącznie na...

    Opis sera
  • Ser Alta Badia Alta Badia

    Wygląd i konsystencja:Alta Badia ma skórkę lekko brązową, a wnętrze w kolorze słomkowym, gęste, twarde i kremowe.Komponenty i wytwarzanie:Ser Alta Badia wykonany jest ze świeżego mleka z zaledwie kilk...

    Opis sera
  • Ambra di Talamello

    Wygląd i konsystencja:Ser Ambra di Talamello jest wytwarzany w kształcie cylindrycznym, często nieregularnym.Wnętrze od jasnożółtego do jasnobrązowego. Tekstury kruche.Smak i zapach:Ser o słodkim smak...

    Opis sera
  • Ser Annabella Annabella

    Wygląd i konsystencja: Ser o kremowej konsystencji wytwarezany w kształcie kwadratów o wadze 0.2kg.Komponenty i wytwarzanie: Wytwarzany z mleka krowiego.Smak i zapach: Mleczny smak lekko kwaśny.Po...

    Opis sera
  • Ser Antico Mugello Antico Mugello

    Wygląd i konsystencja:Antico Mugello ma skórkę o różnych odcieniach czerwieni powstaje przy użyciu koncentratu pomidorowego. Ser o zwartej konsystencji.Komponenty i wytwarzanie:Wytwarzany z pasteryzow...

    Opis sera
  • Aostin

    Wygląd i konsystencja:Aostin to ser kwasowy z mleka krowiego, robiony w górskich okolicach północnych Włoszech w wiosennym okresie pastwiskowym. Ma masę ok.6 kg. i jest w kształcie płaskiego cylindra...

    Opis sera
  • Ser Artavaggio Artavaggio

    Wygląd i konsystencja:Dojrzewa około 50 - 60 dni w wilgotnych jaskiniach Valsassina. Wytwarzany w małych kołach o wadze 0,5 kg. Skórka jego obsypana jest mąką ryżową. W zależności od poziomu dojrzałoś...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Asiago

    Wygląd i konsystencja:Asiago to półtwardy, tradycyjny, wiejski, niepasteryzowany farmerski ser żółty. W wyniku długiego i powolnego procesu dojrzewania tworzy się zwarta, lekko kremowa, granulowana ko...

    Opis sera
  • Asiago Pressato

    Wygląd i konsystencja:To najmłodsza wersja DOP Asiago. Wyprodukowany w dolinie Padu blisko Treviso, Asiago Pressato jest łagodniejszym i słodszym typem Asiago. Jest klasyfikowany jako włoski ser DOP, ...

    Opis sera
  • Ser Asiago Riserwa Asiago Riserva

    Wygląd i konsystencja:Ser Asiago Riserva jest łatwo rozpoznawalny po czerwonej skórce, która pokrywa jego półmiekkie wnętrze. Ser dojrzewa minimum 20 dni. Asiago Riserva ma cylindryczny kształt i waży...

    Opis sera
  • Baciodilatte

    Wygląd i konsystencja:Baciodilatte to biały ser wytwarzany w kształcie kwadratu o wadze 250-350 gram. Skórka jest biała, kwiecista, a wnętrze kredowe.Komponenty i wytwarzanie:Wytwarzany z mleka kozieg...

    Opis sera
  • Bagoss

    Wygląd i konsystencja:Konsystencja sera Bagoss jest twarda, gęsta i ma jasnożółty kolor (gdy ser jest młody), zielonkawy ,gdy ser będzie już starszy. Niekiedy pojawiają się w serze bardzo małe otwory....

    Opis sera
  • Ser Baita Friuli Baita Friuli

    Wygląd i konsystencja:Ser Baita Friuli ma gęstą,jasnożółtą  teksturę z niewielkimi oczkami.Komponenty i wytwarzanie:Ser Baita Friuli jest wykonany z pasteryzowanego mleka krowiego, dojrzewanie trwa od...

    Opis sera
  • Baitock Formagella

    Wyglad i konsystencja:Baitock Formagella to ser wytwarzany w kształcie cylindrycznym o średnicy 20 cm i wysokości 6 cm. Całe koło waży 2 kilogramy. Skórka sera jest naturalnie szorstka, rustykalna z w...

    Opis sera
  • Ser Bambolo Bambolo

    Pochodzenie: Ser Bambolo produkowany jest we Włoszech w Toskanii. Wygląd i konsystencja: Ser miękki o jasnej i gładkiej konsystencji i naturalnej skórce. Wytwarzany jest z mleka krowiego zmiesza...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis