SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Zumelle

  • zumelle ser zumelle ser
  • Ser Zumelle Ser Zumelle
Wygląd i konsystencja:
Ser Zumelle wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka krów Alpina Bruno. Jest to serpół-gotowany i pół-twardy. Ma gładką, biało-żółtą skórkę i żółte wnętrze z nieregularnymi otworami. Ser jest doprawiony solą. Ma kształt cylindryczny, o średnicy od 20 do 30 cm, wysokości od 8 do 10 cm i waży od 3 do 5 kg. Dojrzewa około 40 dni.

Smak i zapach:
Ma silny aromat i delikatny smak.

Pochodzenie:
Ser pochodzi zewzgórz na lewym brzegu rzeki Piave, w prowincji Belluno.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis