SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Zanetti Parmigiano Reggiano

  • Ser Zanetti Parmigiano Reggiano Ser Zanetti Parmigiano Reggiano
  • Ser Zanetti Parmigiano Reggiano Ser Zanetti Parmigiano Reggiano
  • Ser Zanetti Parmigiano Reggiano Ser Zanetti Parmigiano Reggiano
  • Ser Zanetti Parmigiano Reggiano Ser Zanetti Parmigiano Reggiano
Wygląd i konsystencja:
Zanetti Parmigiano Reggiano to Serowy Król, jeden z najszlachetniejszych włoskich produktów. Jest to ser półtłusty. Waga pojedynczych kręgów mieści się w granicach 22-44 kg. Dojrzały ser ma drobnoziarnistą, lekko łuskowatą strukturę. Ten znakomity, słynny na całym świecie włoski ser wyrabiany jest według niezmienionej od stuleci receptury wyłącznie w określonym regionie, który obejmuje Parmę, Reggio Emilię, Modenę, Bolonię oraz Mantuę.

Komponenty i wytwarzanie:

W zależności od czasu dojrzewania wyróżniamy: Parmigiano Reggiano Fresco leżakujące mniej niż 18 miesięcy, Parmigiano Reggiano Vecchio dojrzewające od 18 do 24 miesięcy oraz Parmigiano Reggiano Stravecchio, które opuszczają magazyny nawet po 36 miesiącach dojrzewania. Do dziś przestrzega się tradycyjnych metod wytwarzania. Krowy, z mleka których produkuje się Parmigiano Reggiano, karmi się wyłącznie świeżą trawą, w procesie wytwarzania sera zakazuje się stosowania kontrenzymów. Najstarsze odmiany Parmigiano dojrzewają przez 3 lata na drewnianych regałach.

Smak i zapach:

Dzięki swemu bogatemu, orzechowemu smakowi i charakterystycznemu delikatnemu , korzennemu aromatowi, używany jest przez najlepszych szefów kuchni do przygotowywania wykwintnych potraw.

Pochodzenie:

Pierwsze wzmianki odnajdujemy u Giovanniego Boccaccia, autora Dekameronu. Pisali o Parmigiano Reggiano także Molière, Diderot, D`Alambert. Wychwalali oni jego zalety zapachowe i smakowe. Ser ma prawo nosić nazwę Parmigiano Reggiano, jeśli wyprodukowano go w prowincjach: Parma, Reggio Emilia, Modena, Mantua i Bolonia.

Podawanie:

Ser jest smaczny z owocami, krakersami i winem lub rozsypany na makaron, ryż lub w zupie. Starty lub w kawałkach podnosi smak zup, makaronów, risotta oraz wielu innych dań. Doskonały jako przystawka oraz jako dodatek do sałatek i owoców. Znakomicie komponuje się z czerwonym winem.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis