SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Zanetti Grana Padano

  • Ser Grana Padano Ser Grana Padano
  • Ser Zanetti Grana Padano Ser Zanetti Grana Padano
Wygląd i konsystencja:
Ser podpuszczkowy, dojrzewający, twardy, do tarcia. Miąższ sera o małych okrągłych oczkach lub bez oczek. Grana oznacza dosłownie tyle, co ziarnisty i granulowany, ponieważ ser ma dokładnie taką strukturę po rozcięciu. Grana Padano jest niezwykle łatwy do poznania z innego jeszcze powodu - jest produkowany w formie ogromnych, cylindrycznych kręgów ważących zwykle od 24 do 40 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Produkowany z mleka krowiego. Kontrolowany przez Grana Padana Consorzio Zanetti, Grana Padano dojrzewa przez co najmniej 18 miesięcy, ale najlepszy jest po 48 miesiacach. Na serze wybity jest znak jakości i pochodzenia. Jest to specjalny znak w formie czterolistnej koniczyny, wskazujący na prowincję pochodzenia sera. Poszukuj znaku towarowego Zanetti, aby mieć pewność, że kupujesz produkt wyłącznie najwyższej jakości. Grana Padano można by nazwać swoistym serowym kulturystą. Ma niską zawartość tłuszczu i bardzo wysoką zawartość białka i wapnia. Jest łatwo i szybko trawiony, ponieważ podczas procesu jego dojrzewania łańcuchy białka są rozbijane na aminokwasy.

Smak i zapach:

Dojrzały ser ma wyważony, lekko pikantny smak, a ziarnisty, kruchy miąższ jest otoczony złocistą skórką.

Pochodzenie:

Jest to ser włoski. Pochodzi z XI wieku kiedy to cystersi z Chiaravalle starali się uzyskać ser o jak największej trwałości w czasie nadmiernej produkcji mleka. W efekcie powstał ser, który nie traci swoich właściwości bardzo długo. Można go przechowywać dziesiątki lat.

Podawanie:

Sery grana spożywa się po starciu na tarce, ponieważ sa one bardzo twarde i nie nadają się do krojenia nożem. W postaci proszku jest stosowany powszechnie we Włoszech jako przyprawa smakowa do wielu potraw.

Wartości odżywcze:
Zawiera 32% tłuszczu.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis