SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Zamorano

  • Ser Zamorano Ser Zamorano
  • Ser Zamorano Ser Zamorano
  • Ser Zamorano Ser Zamorano
  • Ser Zamorano Ser Zamorano
  • Ser Zamorano Ser Zamorano
  • Ser Zamorano Ser Zamorano
  • Ser Zamorano Ser Zamorano
  • Ser Zamorano Ser Zamorano
  • Ser Zamorano Ser Zamorano
Wygląd i konsystencja:
Zamorano jest twardym serem z surowego mleka owiec rasy Churra i Castellana. Jego kształt jest cylindryczny. Skórka jest wyraźna z odciśniętym kłosem, ciemna ze względu na dojrzewanie sera, które odbywa się w grocie przez 9 miesięcy oraz przez przecieranie sera oliwą z oliwek. Ser Zamorano jest chroniony przez hiszpański system jakości DO. Zamorano jest podobny do Castellano lub Manchego. Waży 11 kg.

Smak i zapach:

Ser ma intensywny, kremowy, słodki wyrazisty smak, ale nie przesadnie silny. Lekko pikantny, z wyraźnie orzechową nutą. Rozpływający się w ustach.

Pochodzenie:

Zamorano jest wytwarzany w prowincji Zamora, w kastylijskim płaskowyżu Leonesa.

Podawanie:

Zamorano to idealny dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs. Topi się łatwo podczas tarcia.

Proponowane wina:

Zamorano doskonale komponuje się z winami np. Zinfandel, Toro DO Crianza, Finca Sobreno.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu 50%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis