SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Xynotyro

Wygląd i konsystencja:
Xynotyro oznacza „kwaśny ser”, ale akurat smak tego ser nie odpowiada nazwie. Xynotyro jest serem twardym, rozpadającym się. Zaliczany jest do serów o niskiej zawartości tłuszczu, bo zawiera go w sobie tylko 20%.

Komponenty i wytwarzanie:

Jest to ser wytwarzany z mieszaniny owczego i koziego mleka, o różnych kształtach i rozmiarach i jest niepasteryzowany. Wytwarzano go na wyspie Myconos w Grecji. Tradycyjnie ser jest odwadniany i suszony w koszach z trzciny. Dojrzewa trzy miesiące.

Smak i zapach:

Smak sera to połączenie słodyczy, palonego karmelu, lanoliny i kwaśnego smaku serwatki.

Podawanie:

Xynotyro najlepiej smakuje, gdy jest stosowany jako dodatek do sałatek oraz jako składnik różnych potraw pieczonych.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis