SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Xynomyzithra Kritis

  • Ser Xynomyzithra Kritis Ser Xynomyzithra Kritis
  • Ser Xynomyzithra Kritis Ser Xynomyzithra Kritis
  • Ser Xynomyzithra Kritis Ser Xynomyzithra Kritis
Wygląd i konsystencja:
Ser Xynomyzithra Kritis przypomina konsystencją pokruszony twaróg, lecz jest bardziej mokry. Zapach ma typowo mleczny(koziego mleka). Jest bezkształtny, kwaśny wariant mizithra. Należy do miękkich serów serwatkowych, ze smakiem ostrym do słodkawego. Maksymalna wilgotność to 55%, a minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie to 45%.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser Xynomyzithra Kritis produkowany jest na wyspie Kreta, w prefekturach: Chania, Iraklion, Lasithia. Wytwarzany z mleka owczego, koziego lub z ich mieszanki. Spędza od 3 do 5 godzin na sicie, pozwalając by serwatka wystarczająco odciekła. Po tym czasie soli się go i przekłada do materiałowych woreczków. Odstawia się na 1 tydzień pod naciskiem, a następnie układa sie go w beczki. Beczki są co jakiś czas obracane, by spłynął nadmiar serwatki. Ser pozostawia się do dojrzewania w temp. niższej niż 10 C na 2 miesiące.

Podawanie:
Xynomyzithra Kritis używany jest do potraw Tyropitas i Kaltsounakia.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis