SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Wiżajn

  • Ser Wiżjan Ser Wiżjan
  • Ser Wiżjan Ser Wiżjan
  • ser z Wiżajn wędzony ser z Wiżajn wędzony
Wygląd i konsystencja:
Wiżajn jest serem typu szwajcarskiego o kształcie zaokrąglonego walca (o przekroju owalnym:5-30 cm średnicy i 5-15 cm wysokości). Waga sera zależy od użytej formy i wynosi od pół do czterech kilogramów. Powierzchnia sera jest gładka z możliwym odciskiem formy lub tkaniny. Barwa sera typu szwajcarskiego z Wiżajn zależy od stopnia jego dojrzałości – młody ser jest biały, z czasem staje się coraz ciemniejszy i bardziej żółty. Ser należy do grupy serów twardych, świeży jest sprężysty w dotyku – staje się twardszy w miarę dojrzewania. Są to sery o średnicy od 8 do 30cm. Mają kształt okrągły lub wrzecionowaty.

Komponenty i wytwarzanie:

Produkowany z mleka krowiego, świeżego i niepasteryzowanegp. Charakterystycznym i jedynym dodatkiem, który ścina mleko jest podpuszczka naturalna z żołądków cielęcych. Różne odmiany smakowe tego sera można łatwo uzyskać, dodając różne zioła i przyprawy, jak: macierzanka, pieprz, kminek, tymianek, kozieradka, czy czosnek. Cześć serów z Wiżajn wędzi się w siatkach wędliniarskich. Nabierają nieco ciemniejszej, bardziej zółtej barwy i dymnego posmaku. Wędzenie przedłuża także ich trwałość. Do wędzenia trwającego 5-7 godzin, używa się drewna brzozowego albo olchowego.Ser podpuszczkowy dojrzewający wędzony Wiżajny jest uznanym produktem regionalnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych.

Smak i zapach:

Ma smak łagodny, śmietankowy aczkolwiek wyrazisty. W trakcie dojrzewania smak nabiera intensywności.

Pochodzenie:

Pochodzi z terenów ekologicznie czystych, wyrabiany metodami tradycyjnymi bez polepszaczy i konserwantów, co jest niewątpliwa zaletą tego sera. Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny - wytwarzany jest w rejonie Wiżajn i Rutki-Tartak, według receptur przekazywanych od ponad 120 lat. W okresie powojennym produkcja sera odbywała się w spółdzielniach mleczarskich, po 1989 roku powróciła do gospodarstw domowych.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis