SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Wimer

  • Ser Wimer Ser Wimer
  • Ser Wimer Ser Wimer
Wygląd i konsystencja:
Ser Wimer to ser w kształcie cylindra. Skórka naturalna, pomarańczowa. Miąższ kremowy, miękki, posiada nieliczne dziurki.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser Wimer wytwarzany z mleka koziego w terenie górskim. Nazwę wziął od nazwy pobliskiej wioski. Wytwarza się go w czasie jesieni i zimy, gdyż wówczas jest odpowiednia temperatura w piwnicach do jego dojrzewania. Dojrzewanie trwa 60 - 80 dni.

Smak i zapach:
Smak sera Wimer jest ziemisty i lekko słony.

Podawanie:
Proponowany z winem Chardonnay lub Pinot Gris.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis