SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser White Stilton

  • Ser White Stilton Ser White Stilton
  • Ser White Stilton Ser White Stilton
  • Ser White Stilton Ser White Stilton
  • Ser White Stilton Ser White Stilton
Wygląd i konsystencja:
White Stilton to angielski ser pochodzący z hrabstwa Leicestershire. Jest to jarski ser wytwarzany z mleka krowiego.

Komponenty i wytwarzanie:


White Stilton to łagodny i kruchy ser o kwasowości świeżej cytryny. Proces dojrzewania zajmuje od sześciu do ośmiu tygodni. Produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego. Po jednym dniu, po odcedzeniu i ocieknięciu, ser jest krojony i solony. Bloki sera wstawia się do specjalnych form na deskach, by serwatka do końca wypłynęła bez prasowania masy serowej.

Bloki serów co jakiś czas się odwraca, co nadaje im odpowiedniej miękkości i wilgotności. Dojrzewanie sera White Stilton trwa sześć tygodni, w tym czasie obrasta twardą skórką. Dopiero w końcowym etapie sery się nakłuwa, by dochodzące do wewnątrz sera powietrze pozwoliło rozwinąć się pożądanej pleśni.

Smak i zapach:

White Stilton jest lekko słonawy, twarożkowy, raczej ostry, dodatek słodkich żurawin sprawia, że smaki; słony i słodki świetnie się przenikają i uzupełniają.

Podawanie:

White Stilton do deski serów, nadaje się także do sałatek i jest świetnym dodatkiem do zielonej sałaty.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis