SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Wensleydale

  • Ser Wensleydale Ser Wensleydale
  • Ser Wensleydale Ser Wensleydale
  • Ser Wensleydale Ser Wensleydale
  • Ser Wensleydale Ser Wensleydale
  • Ser Wensleydale Ser Wensleydale
  • Ser Wensleydale z żurawiną Ser Wensleydale z żurawiną
  • Ser Wensleydale Ser Wensleydale
  • Ser Wensleydale Ser Wensleydale
  • Ser Wensleydale Ser Wensleydale
Wygląd i konsystencja:
Wensleydale to tradycyjny, twardy ser. Ma kształt cylindra otoczonego naturalną skórką. Istnieją dwa rodzaje brytyjskiego klasycznego sera Wensleydale: White - biały, w kształcie płaskiego dysku, który jest bardzo mocno prasowany i ma smak miodu oraz Blue lub Yorkshire, poprzecinany niebieskimi żyłkami pleśni, o podwójnej zawartości śmietany, jest kuzynem sera Stilton - niebieska odmiana dostępna jest w formie dużych kręgów. Ser blady, miękki.

Komponenty i wytwarzanie:

Wensleydale jest produkowany z mleka krowiego. Ser dojrzewa przez okres od dwóch do czterech miesięcy, a zawartość tłuszczu wynosi 45 procent. Ser wytwarzany z mleka owiec, rasy bezrogich owiec, która powstała przez skrzyżowanie ras Leicester i Yorkshire.

Smak i zapach:

Dobrze dojrzały Wensleydale ma delikatną, kruchą, wilgotna konsystencję i przypomina młodego Caerphilly. W smaku przypomina nieco miód dzikich pszczół, delikatnie zbalansowany świeżym kwaskowym posmakiem.

Pochodzenie:

Ser ten produkowany jest w oparciu o receptury, które pochodzą z czasów, gdy mnisi cysterscy przybyli wraz z Wilhelmem Zdobywcą w XI wieku.

Podawanie:

Wensleydale może być podawany jako ser stołowy, doskonale smakuje również z jabłecznikiem.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis