SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Weisslacker Bierkase

  • Ser Weisslacker Bierkase Ser Weisslacker Bierkase
  • Ser Weisslacker Bierkase Ser Weisslacker Bierkase
  • Ser Weisslacker Bierkäse Ser Weisslacker Bierkäse
Wygląd i konsystencja:
Jest to mały serek z białą, jakby woskowaną skórką i ma zwartą konsystencję oraz pikantny kojarzący się z bekonem smak. Dojrzewa równomiernie w całej swej masie przez siedem miesięcy w warunkach wysokiej wilgotności. Podczas tego procesu, dwa razy w tygodniu nacierany jest wodą z solą. Następnie pakowany w folie i wsadzany w drewniane skrzynie. Dostępny jest w 1 i 2 kg kostkach lub w mniejszej 62g postaci.

Smak i zapach:

Pikantny do ostrego.

Pochodzenie:

Ser ten powstał w Niemczech. Jest również produkowany w Ameryce, głównie w stanie Wisconsin.

Podawanie:

Wspaniale pasuje do piwa, co zresztą sugeruje już sama nazwaBierkase. Najlepiej smakuje z żytnim chlebem i plasterkami cebuli oraz z ziemniakami w mundurkach.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu w suchej masie wynosi 45%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis