SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Wabash Cannonball

  • Ser Wabash Cannonball Ser Wabash Cannonball
  • Ser Wabash Cannonball Ser Wabash Cannonball
  • Ser Wabash Cannonball Ser Wabash Cannonball
  • Ser Wabash Cannonball Ser Wabash Cannonball
  • Ser Wabash Cannonball Ser Wabash Cannonball
  • Ser Wabash Cannonball Ser Wabash Cannonball
  • Ser Wabash Cannonball Ser Wabash Cannonball
Wygląd i konsystencja:
Tekstura jest gęstsza i bardziej sucha niż w świeżym Chevre. Ma delikatną skórkę z popiołu i pleśni. Popiołowa powłoka chroni powierzchnię sera i zachęca do dojrzewania w środku. Jedna sztuka sera waży około 3 uncji. Posiada miękką konsystencję. Dojrzewa do 5 tygodni.

Komponenty i wytwarzanie:

To ręcznie formowany ser wytwarzany z koziego pasteryzowanego mleka. Miękkie białe skórki na formie tworzą się miedzy popiołem, dzięki czemu sery nabierają atrakcyjnego wyglądu tj. cętkowane. Nadaje mu cytrusowy smak z odrobiną pikanterii.

Pochodzenie:

Wytwarzany od 1992 roku przez Judy i Larry’ego Schad w Greenville w stanie Indiana.

Podawanie:

Serwowany z lekkim syropem z wanilii i lawendy, rozmarynu, cytryny lub werbeny. Stosowany na deskę serów lub w towarzystwie wina Sauterne. Także ze słodkim Moscato.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis