SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Vltavín

  • Ser Vltavín Ser Vltavín
Wygląd i konsystencja:
Vltavín jest to ser pleśniowy z mleka krowiego, przypomina Camembert, tylko że jest niebieski. Ser przedstawiany jest jako "niesamowite połączenie dwóch klasycznych smaków: Camembert i Roquefort" z przerostami niebieskiej pleśni. Dojrzały Vltavín posiada szarą skórkę z białymi plamami pleśni, wewnątrz jest jasnożółty, z niebieskimi żyłkami pleśni.

Smak i zapach:
Zapach jest wszechobecny, charakterystyczny dla serów pleśniowych ,smak ma łagodny i zrównoważony: nie jest ani zbyt słony, ani ostry.

Zastosowanie:
Jest idealny do zup, pieczonych ziemniaków, warzyw, sosów i nadzień lub jako przekąska ze świeże owocami podana  dopiero pod koniec posiłku.

Proponowane wina:
Beaujolais, Pinot Noir lub Sauvignon Blanc.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis