SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Vignerons

  • Ser Vignerons Ser Vignerons
Wygląd i konsystencja:
Vignerons, jak większość szwajcarskich serów, jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krów wypasanych wysoko w górach. Tamtejsze pastwiska obfitują w znacznie smaczniejsze rośliny niż te  rosnące na niższych wysokościach. Zadowolone krowy dają mleko wyjątkowo bogate w tłuszcz mleczny, wysoko cenione przy produkcji serów.Vigneron, zwany czasem "serem winiarzy", ma jędrną, satynową strukturę  poprzetykaną drobnymi dziurkami.

Smak i zapach:
W smaku przypomina nieco Gruyere, jest jednak intensywniejszy. Charakteryzuje się też wyraźną orzechową słodyczą.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis