SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Victor et Berthold

  • Victor et Berthold   http://m.ourcheeses.com Victor et Berthold http://m.ourcheeses.com
  • Victor et Berthold    www.mundoquesos.com Victor et Berthold www.mundoquesos.com
Wygląd i knsystencja: Victor et Berthold to rzemieślniczy ser z niepasteryzowanego mleka krowiego poddanego obróbce termicznej.Do produkcji tego sera używa się mleka od jednego stada krów mlecznych.Dojrzewa od 75 do 90 dni,ale istnieje również wersja "puli" Victor et Berthold z minimalnym okresem dojrzewania 90 dni,wtedy ser jest bardziej gladki i nabiera wyrazistego smaku. Kształt cylindryczne do 24 cm. średnicy 5 cm. wysoki. Skórka umyta,koloru beżowo-różowego.Tekstura pół-miękka,wilgotna,elastyczna i kremowa, rozpływająca się w ustach.Zawartość tłuszczu: 28%.

Smak i zapach: aromat świeżego mleka i masła oraz lekko korzenny  i owocowy smak.

Podawanie: idealnym podaniem jest połączenie sera z prażonymi migdałami i świeżymi owocami, takimi jak jabłka czy morele i do tego kieliszek białego wina.

Proponowane wino: Pinot Blanc, Aligote (biały)
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis