SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Vezzena

  • Ser Vezzena Ser Vezzena
  • Ser Vezzena Ser Vezzena
Wygląd i konsystencja:
Jest typem seragrana czyli drobno ziarnisty i twardy w konsystencji. Kształt cylindryczny. Wymiary sera Vezzena to 34-40 cm średnicy i 8-12 cm wysokości. Waży od 8 do 10 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Vezzena wytwarzany jest z mleka krowiego.

Pochodzenie:

Wytwarzany w Mount Vezzena w północno-wschodniej części Włoch.

Smak i zapach:

Smak jest nieco ostry i pikantny.

Podawanie:


Serwowany na desce serów lub starty na makaron z winem Pinot Grigio.

Wartości odżywcze:


Ser Vezzena zawiera 40 % tłuszczu w suchej masie.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis