SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Vento d'Estate

  • Ser Vento d'Estate Ser Vento d'Estate
  • Ser Vento d'Estate Ser Vento d'Estate
  • Ser Vento d'Estate Ser Vento d'Estate
Wygląd i konsystencja:
Vento d'Estate to twardy ser z drobnymi dziurami, o słomkowej barwie, kruchy i nieco ziarnisty. Waży prawie 300 gram. Wytwarzany jest w kształcie koła o wysokości 3 cm. Nazwę sera można przetłumaczyć jako - wietrzyk letni, wiatr latem.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z mleka krowiego sezonowanego, w beczkach z sianem górskim z Treviso, rozmarynem i miętą, które nadają mu charakterystyczny zapach.

Zapach i smak:

Smak Vento d'Estate jest wyjątkowo intensywny, średnio pikantny, lekko kwaśny z nutą traw, ziół i kwasu mlekowego.

Podawanie:

Doskonały w połączeniu z pikantnymi dżemami z owoców oraz razowym pieczywem.

Proponowane wina:

Najlepiej smakuje w duecie z czerwonym, długoletnim winem np: Amarone, Sallce lub Salentino, a także z Bordeaux, Sangiovese, Barbaresco i Barolo.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis