SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Venaco

  • Ser Venaco Ser Venaco
  • Ser Venaco Ser Venaco

Wygląd i konsystencja:
Ser Venaco jest wytwarzany z mieszaniny owczego i koziego mleka, i zwykle ma okrągły kształt. Jest to ser miękki.

Komponenty i wytwarzanie:

Okres dojrzewania sera wynosi około dwóch miesięcy, a najlepszym dla niego okresem produkcji jest czas od wiosny do jesieni. Ser Venaco często dojrzewa w skalnych pieczarach przez okres 3-4 miesięcy.

Smak i zapach:

Ser ma zwarty, oleisty miąższ, silny zapach fermentacji i ostry smak.

Pochodzenie:

Venaco to jeden z najbardziej ulubionych korsykańskich serów. Jego nazwa pochodzi od miasteczka, w którym po raz pierwszy został wyprodukowany.

Podawanie:

Przed jedzeniem zeskrobuje się z niego skórkę. Można go jadać w naturalnej postaci lub, jak czynią to Korsykanie, pokroić i zamarynować w czerwonym winie. Młodsze sery można podawać na stół, starsze stosuje się jako Parmezan. Doskonały z winem Ajaccio.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis