SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Vasterbottensost

  • Ser Vasterbottensost Ser Vasterbottensost
  • Ser Vasterbottensost Ser Vasterbottensost
  • Ser Vasterbottensost Ser Vasterbottensost
  • Ser Vasterbottensost Ser Vasterbottensost
  • Ser Vasterbottensost Ser Vasterbottensost
  • Ser Vasterbottensost Ser Vasterbottensost
Wygląd i konsystencja:
Ser Vasterbottensost jest okrągły, z gładką, woskową skórą, koloru pomarańczowego, z racji ogromych (często 40 kilogramowych krążków) nazywamy królem szwedzkich serów. Vasterbottenost ma ziarnistą strukturę. Jest to ser, który dojrzewa od 12 do 18 miesięcy, charakteryzuje go ostry i gorzki smak.

Pochodzenie:
Ser powstał w drugiej połowie XIX wieku na zachodzie Szwecji, ale oryginalny przepis na ten ser powstał już w XVI wieku. Ser jest wykonany z mleka krowiego.

Podawanie:
Idealnie komponuje się ze smakiem piwa ale wykorzystywany niemal do wszystkiego

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu 31%

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis