SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Vasterbottenost

  • Ser Vasterbottenost Ser Vasterbottenost
  • Ser Vasterbottenost Ser Vasterbottenost
  • Ser Vasterbottenost Ser Vasterbottenost
  • Ser Vasterbottenost Ser Vasterbottenost
  • Ser Vasterbottenost Ser Vasterbottenost
  • Ser Vasterbottenost Ser Vasterbottenost
  • Ser Vasterbottenost Ser Vasterbottenost
  • Ser Vasterbottenost Ser Vasterbottenost
Wygląd i konsystencja:
Jest najczęściej produkowany w kształcie osiemnasto kilowego koła, z gładką, woskowaną na pomarańczowo skórką.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego. Vasterbottenost ma ziarnistą strukturę zawierającą duża ilość oczek rozsianych po całym wnętrzu. Jest serem dojrzewającym powoli, potrzebującym ponad 11 miesięcy, na to by uzyskać swój docelowy ostry, gorzki smak. Przypominający w teksturach młody Parmigiano Reggiano.

Pochodzenie:

Ser powstał w drugiej połowie XIX. wieku w zachodniej części Zatoki Botnickiej.
Zwany cesarzem serów.

Podawanie:

Jest doskonały do grillowania i tarkowania.

Wartości odżywcze:
31% tłuszczu w suchej masie.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis