SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Vastedda della Valle del Belice DOP

  • Ser Vastedda della Valle del Belice DOP Ser Vastedda della Valle del Belice DOP
  • Ser Vastedda della Valle del Belice DOP Ser Vastedda della Valle del Belice DOP
Wygląd i konsystencja:
Vastedda della Valle del Belice DOP to ser wytwarzany w kształcie spłaszczonego cylindra o wadze od 0,5kg  do o,70 kg, średnica  koła od 15cm do 17 cm, wysokośc  od 3cm - 4 cm. Wnętrze kremowe o zabarwieniu białym przechodzacym do zabarwienia kości słoniowej. Nie posiada skórki. Ser typu "pasta filata".

Komponenty i wytwarzanie:
Produkowany z mleka owczego od pażdziernika do czerwca. Dojrzewa do 48 godzin.

Smak i zapach:
Przyjemnie słodko kwaśny smak typowy dla sera wytwarzanego z  mleka owczego.

Pochodzenie:
Produkowany w Belice Valley.

Wartości odżywcze:
woda - 47%
tłuszcz - 23,8%
białko - 23,3%
sól - 2%.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis