SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Valmontana

  • Ser Valmontana Ser Valmontana
Wygląd i konsystencja:
Valmontana posiada kształt cylindryczny o wadze około 12 kg, płaskiej powierzchni o średnicy 38 cm  i wysokości ok. 8 cm. Skorupa jest gładka, naturalnie brązowa. Miąższ jest elastyczny i zwarty z białymi lub żółtymi, okrągłymi otworami powstałymi dzięki naturalnej fermentacji.

Komponenty i wytwarzanie:
Składniki sera to pasteryzowane mleko krowie, podpuszczka, sól. Ser zawiera 45% tłuszczu w suchej masie

Smak i zapach:
Smak delikatnie słodki a zapach aromatyczny.

Podawanie:
Valmontana jest idealnym składnikiem dań na zimno.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis