SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Valencay

  • Ser Valencay Ser Valencay
  • Ser Valencay Ser Valencay
  • Ser Valencay Ser Valencay
  • Ser Valencay Ser Valencay
  • Ser Valencay Ser Valencay
  • Ser Valencay Ser Valencay
  • Ser Valencay Ser Valencay
  • Ser Valencay Ser Valencay
  • Ser Valencay Ser Valencay
Wygląd i konsystencja:
Francuski ser Valencay pokryty jest popiołem drzewnym. Gdy ser jest jeszcze młody, przez popiół można jeszcze dostrzec białą masę serową. Ser jest miękki, jędrny i wilgotny. Stopniowo plamy koloru łączą się i pojawiają się niebiesko-szare okwity pleśni. Dojrzewa trzy tygodnie w wentylowanych piwnicach przy 80% wilgotności. Ser Valencay został nazwany na cześć miasta w środkowej Francji.

Smak i zapach:

Młody świeży ser ma pikantny, cytrynowy smak, z wiekiem zyskuje charakterystyczny orzechowy smak koziego sera.

Pochodzenie:

Mówi się, że Valencay pierwotnie miał kształt doskonałej piramidy. Zgodnie z legendą, po powrocie z zakończonej niepowodzeniem kampanii w Egipcie, Napoleon zatrzymał się w zamku Valencay i ujrzawszy ser, który przypomniał mu egipskie piramidy, dobył miecza i jednym cięciem pozbawił piramidę wierzchołka. Ser otrzymał certyfikat AOC w 1998 roku.

Podawanie:

Ser Valencay może być podawany z pieczonymi ziemniakami, w desce serów, jako przekąska z krakersami. Wino serwowane do niego to Sancerre lub Chablis.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis