SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Valdeón

  • Ser Valdeon Ser Valdeon
  • Ser Valdeón Ser Valdeón
  • Ser Valdeón Ser Valdeón
  •  Ser Valdeón Ser Valdeón
Wygląd i konsystencja:
Valdeón jest bogaty i kremowy wytwarzany w południowo- zachodniej prowincji Leon w północnej części regionu Asturii. Koła Valdeón są pakowane w liście jawora, które przyczyniają się do charakterystycznego wyglądu i złożonego smaku sera. Waży około 3 kg. Posiada doskonałe wyważenie słodkiego i pikantnego, zarazem lekko słonego smaku. Jest bardziej słony niż Stilton, a łagodniejszy niż Cabrales. Valdeón został uznany najlepszym serem pleśniowym w 2003 w konkursie w Hiszpanii.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Valdeón jest wytwarzany z mleka krowiego, wiosną i latem dodaje się do niego mleko owcze lub kozie. Zaszczepiany jest zarodnikami Penicillium. Intensywnie przyprawiony. Dojrzewa w piwnicach wzdłuż wybrzeży Kantabrii przez dwa miesiące. Kuzyn sera Cabrales.

Podawanie:
Podaje się go z wędzonką i innymi mięsami lub z miodem bądź z masełkiem.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu wynosi 45%.

Proponowane wina:

Z seram Valdeón dobrze komponuje się wino wyprodukowane z winogron Gamay, takie jak Beaujolais, jak również Muscat oraz Syrah, Tempranillo, Port Maskat oraz Madera.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis