SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Val-Dieu

  • Ser Val-Dieu Ser Val-Dieu
  • Val-Dieu    www.mundoquesos.com/search?q=Val-Dieu Val-Dieu www.mundoquesos.com/sea rch?q=Val-Dieu
Wygląd i konsystencja: ser z pasteryzowanego mleka krowiego.Tekstura sera miękka,elastyczna,jasnożółta.Skórka naturalna,cienka i tłusta.Dojrzewa 3 tygodnie.Dostępne w różnych rozmiarach i formatach 2,5 kg, 450 g  i plasterkach 200 g.Zawartość tłuszczu:45%.

Smak: subtelny,pyszny.

Podawanie: jest spożywane podczas posiłku z  sałatką entrée,nadaje się do fondue lub raclette, ponieważ topi się doskonale.Jego uzupełnieniem jest piwo oczywiście Val Dieu.

Pochodzenie:pochodzi z klasztoru Cystersów z Val-Dieu we wschodniej Belgii.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis