SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Vacherin Mont d`Or

  • Ser Vacherin Mont d`Or Ser Vacherin Mont d`Or
  • Ser Vacherin Mont d`Or Ser Vacherin Mont d`Or
  • Ser Vacherin Mont d`Or Ser Vacherin Mont d`Or
  • Ser Vacherin Mont d`Or Ser Vacherin Mont d`Or
  • Ser Vacherin Mont d`Or Ser Vacherin Mont d`Or
  • Ser Vacherin Mont d`Or Ser Vacherin Mont d`Or
  • Ser Vacherin Mont d`Or Ser Vacherin Mont d`Or
  • Ser Vacherin Mont d`Or Ser Vacherin Mont d`Or
  • Ser Vacherin Mont d`Or Ser Vacherin Mont d`Or
  • Ser Vacherin Mont d`Or Ser Vacherin Mont d`Or
Wygląd i konsystencja:
Vacherin Mont d`Or jest miękki, o pofalowanej skórce, z białą pleśnią. Ser Vacherin Mont d`Or wyglądem przypomina Camembert, jednak jest od niego bardziej miękki. Miąższ serka jest prawie płynny, wilgotny i kremowy dlatego do spożycia używa się łyżeczki. Skórka z wierzchu jest niejadalna.

Komponenty i wytwarzanie:

Vacherin Mont d`Or to ser z krowiego mleka. Sprzedawany jest w sosnowym pudełku przewiązany paskiem kory świerkowej, której zapach wnika do wnętrza sera oraz pozwala utrzymać odpowiedni kształt serka. Dzięki drewnu, dojrzały, kremowy, ciągnący się Mont d’Or, nabiera leśnych i żywicznych aromatów.

Smak i zapach:

Niedojrzały jest łagodny, ale w czasie dojrzewania staje się ostrzejszy.Zapach grzybowy, im starszy tym zapach intensywniejszy.

Pochodzenie:

Ser produkowany jest w Szwajcarii i we Francji od 1845 roku. W Szwajcarii, w dokumentach opisujących wizytę we Fryburgu królowej Eleonory pojawił się po raz pierwszy w 1448r. Ser otrzymał certyfikat AOC w 1981 roku.

Podawanie:

Jest aromatycznym serem deserowym. Bardzo smaczny, gdy podany jest na herbatnikach z ziarnami kminu czyli najlepszy po posiłku.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis