SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Vacherin - Fribourgeois

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Vacherin - Fribourgeois Ser Vacherin - Fribourgeois
  • Ser Vacherin - Fribourgeois Ser Vacherin - Fribourgeois
  • Ser Vacherin - Fribourgeois Ser Vacherin - Fribourgeois
Wygląd i konsystencja:
Dwudziestopięciofuntowy (jedenastokilogramowy) szwajcarski ser o miękkiej, gładkiej konsystencji.

Komponenty i wytwarzanie:

Pasteryzowane mleko szczepione jest bakteriami i uzupełnione podpuszczką w temperaturze 38. stopni C. Powstały twaróg kroi się w duże porcje i podgrzewa do 43. stopni C. Następnie otrzymaną masę serową formuje się i soli w solance. Ser jest pielęgnowany w bardzo wilgotnym środowisku, w celu zapewnienia rozwoju pleśni na jego powierzchni.

Smak i zapach:

Lekko kwaskowy o posmaku mleka.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu - minimum 48% w suchej masie.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis