SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Urgelia

  • Ser Urgelia Ser Urgelia
  • Ser Urgelia Ser Urgelia
Wygląd i konsystencja:
Kremowa tekstura otoczona jest naturalną skórką. Miąższ półmiękki posiada liczne, małe oczka i jest koloru kości słoniowej. Zwany także Queso de l'Alt Urgell, bądź Urgell.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser Urgelia produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego, płukany w solance, dojrzewanie trwa 45 dni.

Smak i zapach:
Urgelia ma maślany, owocowy, lekko słony smak z pikantnym posmakiem.

Pochodzenie:
Ser Urgelia wytwarzany jest w północnej Hiszpanii, w regionie Pirenejów w ściśle kontrolowanych warunkach.

Podawanie:
Stosowany jako dodatek do sosów, jako przekąska z owocami i burgundem. Nadaje się do grilla, topnienia i pieczenia.

Proponowane wina:
Wina czerwone i piwo.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis