SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ubriaco

  • Ser Ubriaco Ser Ubriaco
  • Ser Ubriaco Ser Ubriaco
  • Ser Ubriaco Ser Ubriaco
  • Ser Ubriaco Ser Ubriaco
  • Ser Ubriaco Ser Ubriaco
  • Ser Ubriaco Ser Ubriaco
  • Ser Ubriaco Ser Ubriaco
  • Ser Ubriaco Ser Ubriaco
Wygląd i konsystencja:
Ubriaco to tradycyjny, twardy ser z Trydentu wytwarzany z mleka krowiego. Ser ma jędrną, kruchą, ale jednocześnie luźną fakturę, która jest dość mokra. Posiada charakterystyczną skórę koloru wina, a to dlatego, że dojrzewa wraz ze skórkami winogron, którymi się go obkłada. Nazwa sera Ubriaco wywodzi się właśnie od specyficznej metody wytwarzania go. Ser nazywany jest: “pijanym serem”. Ubriaco przypomina Gruyere lub Piave i Asiago. Ser Ubriaco znany jest również jako Formaio Embriago.

Komponenty i wytwarzanie:

Nazwa sera oznacza po włosku „pijany”, a to dlatego, że młody ser, pokryty skórkami zgniecionych i wyciśniętych winogron, moczony jest w winie, by potem dojrzewać przez okres od sześciu do dziesięciu miesięcy. Dojrzewający w wytłoczynach z winogron.

Smak i zapach:

Miąższ dojrzałego sera ma smak lekko alkoholowy, a aromat przypomina sfermentowane owoce.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis