SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tybo

  • Ser Tybo Ser Tybo
Wygląd i konsystencja:
Tybo to ser duński z mleka krowiego, odmiana sera Samsoe.
Ma łagodny smak i jest w kształcie bochenka, bloku o dł. 19 cm, wys. 12cm i szer. 12 cm.
Jego waga to ok. 2-3- kg. Skórka sera jest twarda i sucha, pokryta parafiną. Ser Tybo ma miąższ o oczkach średniej wielkości, okrągłych. Czasem wyrabiany jest z dodatkiem kminku.

Pochodzenie:

Nazwa sera pochodzi od miejscowości Thy położonej w północnej Jutlandii, gdzie obecnie produkcja tegoż sera opiera się na recepturze ze średniowiecza.

Podawanie:

Jego łagodny smak sprawia, ze jest dobry do kanapek, sosów i róznych innych serowych dań.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis