SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Twarożek ołomuniecki - Ser Ołomuńcu

  • Ser Twarożek ołomuniecki Ser Twarożek ołomuniecki
  • Ser Twarożki ołomunieckie Ser Twarożki ołomunieckie
Wygląd i konsystencja:
Oprócz soli nie dodaje się do twarogu żadnych innych sztucznych dodatków i konserwantów. Należy do żywności dietetycznej z uwagi na bardzo niską zawartość tłuszczu - około 1%. Twarożek ołomuniecki jest miękkim serem dojrzewającym. Ser produkowany jest z kwaśnego mleka z udziałem bakterii czerwieni serowej. Jest jednym z najbardziej dietetycznych serów z uwagi na niską zawartość tłuszczu. Ser po czesku to: Olomoucký tvarůžek lub Olomoucký syreček - ale jak zwykle liczbie mnogiej: Olomoucké ołomunieckie również Olomoucké syrečk.

Smak i zapach:
Charakteryzuje się silną wonią i woskowożółtą barwą. Jest jedynym czeskim serem z silnym, przenikliwym zapachem, tworzący nieodłączny element czeskiej kuchni.

Pochodzenie:
Ojczyzną tego typu sera jest Austria, jednak z czasem zaczęto produkcję w Czechach i Niemczech. Najstarsze wzmianki o wytwarzaniu tego typu sera pochodzą z XVI wieku. W miarę upływu czasu zyskał pewne miejsce na wszystkich stołach. Obecny był np. na stole Rudolfa II Habsburga. Początkowo wytwarzany były domowymi metodami we wsiach w okolicy Ołomuńca i aż do XIXw. nazywany był wiejskim twarożkiem. Sprzedawano go na targach w Ołomuńcu. Następnie centrum produkcji przesunęło się do Loštic. Od 1892 produkcja związała się z nazwiskiem Josefa Wesselsa i jego syna - Aloisa, którzy otworzyli manufakturę produkującą twarożki. Z czasem stali się potentatami na tym rynku w całych Czechach.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis