SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Twaróg hajnowski

  • Twaróg hajnowski Twaróg hajnowski
  • Twaróg hajnowski Twaróg hajnowski
  • Twaróg hajnowski Twaróg hajnowski
Wygląd i konsystencja:
Twaróg hajnowski jest produkowany z mleka krowiego w podlaskich gospodarstwach z okolic Puszczy Białowieskiej wraz z położonymi obok niej Puszczami Lacką i Knyszyńską. Jest serem twarogowym o kształcie klinków (waga ok 250g) lub bloków ( ok. 600-800 g.).
Ser ma barwę białą lub lekko kremową w zależności od zawartości tłuszczu. Jest serem o zwartej konsystencji bez grudek o łagodnym, leciutko kwaśnym smaku. Niewątpliwą zaletą tego sera jest to iż, produkowany jest z mleka z Ziemi Hajnowskiej, z terenów czystych ekologicznie. Pastwiska tych okolic cechuje niepowtarzalny skład roślin, co ma niewątpliwie duży wpływ na jakość i smak sera.

Smak i zapach:
Smak jest czysty, łagodny i lekko kwaśny.

Pochodzenie:

Twaróg hajnowski został wpisany na listę Produktów Tradycyjnych województwa podlaskiego dniu 14 lipca 2009 r. pod nazwą "Twaróg hajnowski".

Podawanie:

Najlepiej smakuje jako dodatek do świeżego chleba wieloziarnistego, może być także dodatkiem do potraw z ziemniaków lub makaronu.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis