SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Turunmaa

  • Ser Turunmaa Ser Turunmaa
Wygląd i konsystencja:
Turunmaa to tradycyjny, farmerski półtwardy ser bez skórki, w kształcie bębna o bladożółtym kolorze. Konsystencja sera jest dość spójna i sprężysta.

Komponenty i wytwarzanie:

Produkowany z mleka krowiego. Turunmaa dojrzewa przez okres do dwóch miesięcy lub więcej, a zawartość tłuszczu wynosi do 50 procent. Podobne sery to Korsholm, duński Cream Havarti.

Smak i zapach:

Ser Turunmaa jest gładki i kremowy, z bogactwem i głębią smaku, który zawdzięcza doskonałej trawie na pastwiskach. Zapach aromatyczny, z delikatną ostrzejszą nutą na wykończeniu.Turunmaa ma pikantny, kremowy smak.

Pochodzenie:

Jego nazwa pochodzi od miasta Turku położonego na południowym wybrzeżu Finlandii.

Podawanie:

Turunmaa to typowy ser śniadaniowy, który został wprowadzony na stoły prawdopodobnie w XVI wieku. Podobnie jak Cream Havarti, jest to zarówno ser stołowy i śniadaniowy, który należy podawać z owocami i chlebem.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis