SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tupi

  • Ser Tupi Ser Tupi
  • Ser Tupi Ser Tupi
  • Ser Tupi Ser Tupi
  • Ser Tupi Ser Tupi
  • Ser Tupi Ser Tupi
Wygląd i konsystencja:
Tupi jest świeżym, rzemieślniczym serem, wykonywanym z twarogu lub miękkich serów kozich, krowich i owczych. Jest koloru beżowego lub brązowego o tłustej teksturze. Ser jest rozdrabniany i umieszczany w pojemniku Tupi, gdzie fermentuje z alkoholem. Niekiedy do sera dodawane jest mleko, oliwa z oliwek lub sól. Ser dojrzewa 2-3 miesiące.

Smak i zapach:

Ma silny, trwaly smak. Zapach zależy od dodawanego alkoholu podczas fermentacji.

Pochodzenie:

Tupi nosi nazwę od pojemnika używanego do fermentacji sera, który jest malym, glinianym garnkiem. Obszar produkcji sera to Katalonia, Pireneje.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis