SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Trou du Cru

  • Ser Trou du Cru Ser Trou du Cru
  • Ser Trou du Cru Ser Trou du Cru
  • Ser Trou du Cru Ser Trou du Cru
  • Ser Trou du Cru Ser Trou du Cru
Komponenty i wytwarzanie:
Przez okres trzech tygodni, w trakcie dojrzewania, ser jest przecierany silnym alkoholowym trunkiem o nazwie marc de Bourgogne. Dzięki tej metodzie, spożywając ser doświadcza się zapachu alkoholu złamanego aromatem słomy. Skórka jest w kolorze pomarańczy, a miąższ kremowy w odcieniu kości słoniowej wpadającej w żółty. Waży 60 gramów. Kształt ma małych beczułek. Trou du Cru jest charakterystyczny z cienką skórką, która po prostu rozpływa się w ustach emitując wiele smaków: słony, słodki, mleczny.

Smak i zapach:

Jego silny smak o kwiatowym finiszu zachwyci miłośników mocnych serów.

Pochodzenie:

Trou du cru jest serem z departamentu Cote d'Or. Ser zostal opracowany przezproducenta Roberta Berthauta w 1980 roku.

Podawanie:

Proponowane wino to Meursault.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis