SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tronchon

  • Ser Tronchon Ser Tronchon
  • Ser Tronchon Ser Tronchon
  • Ser Tronchon Ser Tronchon
  • Ser Tronchon Ser Tronchon
Wygląd i konsystencja:
Tronchon to tradycyjny, kremowy, pół-miękki ser wytwarzany z mieszanki krowiego, koziego i owczego mleka. Ma kształt spłaszczonej kuli z głębokim wklęśnięciem. Po 12 godzinach jest gotowy do degustacji. Jego waga waha się od 500 do 1500 gramów. Naturalna skórka sera Tronchon jest gładka, błyszcząca i ma kolor masła. Tronchon przypomina młody ser Caerphilly. Miąższ sera jest kościano biały i ma wiele małych dziurek.

Smak i zapach:

Tronchon jest aromatyczny, z posmakiem kwasowości białego wina.

Pochodzenie:

Pochodzenie kształtu bochenka chleba nie jest do końca jasne, a dziś uzyskuje się go za pomocą formy. Wytwarzany w regionie Castellón i Teruel.

Podawanie:

Sery te powinny być spożywane w krótkim okresie czasu. Mogą one być spożywane jako przekąska, w towarzystwie dobrego czerwonego wina i kawałka chleba lub jako deser.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis