SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Trois Cornes De Vendee

  • źródło www.annavanel.fr źródło www.annavanel.fr
Komponenty i wytwarzanie:
Kozy są karmione świeżą trawą i sianem. Tradycja wymaga, aby skrzep pozostawić na 20 godzin w temperaturze 19 °C. Następnie, skrzep serowy jest rozkładany równomiernie w specjalnych serowarskich formach. Następnie sery przez okres jednego miesiąca dojrzewają w suchym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu, najlepiej w piwnicy.

Smak i zapach:
Smak sera jest niezwykle interesujący, a jego aromat pełny i dobrze rozwinięty. Miąższ sera jest miękki i uderzająco wręcz podobny do Reblochon.

Pochodzenie:
Ciekawa i budząca zdziwienie nazwa sera pochodzi od postaci słynnego koziego rogu, należącego do Monsieur Seguin, słynnej postaci z opowieści o Alphonse Daudet.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis