SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Trentingrana

  • Ser Trentingrana Ser Trentingrana
  • Ser Trentingrana Ser Trentingrana
  • Ser Trentingrana Ser Trentingrana
Wygląd i konsystencja:
Trentingrana jest kuzynem Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ser jest wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego w kształcie koła. Trentingrana to ser o bardzo suchym lecz ostrym i pikantnym smaku. Tekstury ma twarde, ziarniste, idealne do tarcia. To ser wyraźnie odróżniający się w teksturach od innych miękkich serów włoskich.

Podawanie:
Nadaje się jako dodatek do sałatki cesarskiej i na makaron oraz można delektować się nim jako przekąską. Używany w sosach.

Pochodzenie:
Trentingrana pochodzi z górzystego regionu Trentino w północnych Włoszech. Historia sera sięga 1926 roku, kiedy to mleczarz z Trentino poślubił dziewczynę z Mirandola w prowincji Mantua, Lombardia, która przyniosła do Val di Non jeden kawałek sera Grana. Produkcja została rozszerzona na inne mleczarnie w dolinie i cały region Trentino. Dzisiaj produkcja sera Trentingrana jest regulowana i kontrolowana przez konsorcjum, które zajmuje się dojrzewaniem i sprzedażą serów.

Proponowane wina:
Pinot Noir, Sangiovese, Pinot Grigio, Barbaresco, Barolo.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis