SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Trenta

  • Ser Trenta Ser Trenta
Komponenty i wytwarzanie:
Ser Trenta wytwarzany jest z połaczenia mleka krowiego i oleju roślinnego. Trenta to ser w kształcie koła, z pomarańczowa skórka woskowaną. Waży około 5kg. Zawiera w swej masie 45% tłuszczu. Tekstury ma gładkie i kremowe o niskiej zawartości cholesterolu, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Ser Trenta jest sprzedawany głownie w Hiszpanii i we Włoszech. Miąższ sera jest jasnożółty z pojedynczymi oczkami wielkości pestki wiśni.

Smak i zapach:
Łagodnie śmietankowy.

Wartości odżywcze:
- kalorie 1440 kj/ 350 kcal,
- białko 28g,
- sól - 2g,
- sód - 0,8g,
- wapń - 880mg,
- cholesterol - 22mg,
- wit. E - 3mg,
przechowywanie w temp. max. 10 º C.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis