SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Trappista

  • Ser Trappista Ser Trappista
  • Ser Trappista Ser Trappista
  • Ser Trappista Ser Trappista
Wygląd i konsystencja:
Trappista to tradycyjny ser, pochodzi z Węgier. To ser półtwardy produkowany z mleka krowiego. Pochodzenie sera wywodzi się z 18-go wieku, od mnichów z francuskiego Notre Dame de Port-du-Salut abbey.
Sekretna receptura dostała się na Węgry, przez bośniackie opactwo Maria-Stern. We Francji nadal jest produkowany pod marką Port-Salut czy Saint-Paulin. Trappista ma jasny żółty kolor, 3-5 mm dziurki. Jest pakowany w czerwoną folię. Ma łagodny i słony smak.

Podawanie:

Ser najlepiej smakuje z owocami, winem, lub jako posypka do zapiekanek.

Polecane wina:

Juhfark, Egri Bikaren, Soproni Kekfrankos, Merlot i Kekoporto.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis