SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tourrée de'l Aubier

  • Ser Tourrée de'l Aubier Ser Tourrée de'l Aubier
  • Ser Tourrée de'l Aubier Ser Tourrée de'l Aubier
Wygląd i konsystencja:
Płaskie, okrągłe sery ważą ok.1,6 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Francuski ser krowi z regionu Jury, starzony w charakterystycznej obręczy ze świerkowej kory. Przyjemnie świeży, soczysty, może dojrzewać kilka tygodni.

Smak i zapach:

W smaku przypomina brie, choć pachnie pleśnią i używaną do przemywania skórki solanką.

Podawanie:

Dobry do deski serów. Najlepsze wino do tego sera: lekkie wino białe bez beczki (Mâcon, Chablis, grüner veltliner), ewentualnie lekkie czerwone (Beaujolais, Pinot Noir).
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis