SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tourmalet

  • Ser Tourmalet Ser Tourmalet
Wygląd i konsystencja:
Tourmalet to ser o półtwardej konsystencji. Jest wytwarzany w kształcie walca o wadze 1,75 kg. Nazwa sera pochodzi od nazwy szczytu góry, w pobliżu której ser jest wytwarzany.

Komonenty i wytwarzanie:
Wytwarzany z mleka owczego pochodzącego od owiec rasy Laruns. Dojrzewa jeden miesiąc.

Smak i zapach:
Wiejski aromat i smak. Tourmalet ma charakterystyczny, orzechowy smak z wykończeniem mięsistym.

Wartości odżywcze:
Zawiera w swej suchej masie 50% tłuszczu.

Proponowane wino:
Jurançon, Sauvignon Blanc.

Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis