SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Touree de L'Aubier

  • Ser Touree de L'Aubier Ser Touree de L'Aubier
  • Ser Touree de L'Aubier Ser Touree de L'Aubier
Wygląd i konsystencja:
Touree de L'Aubier to francuski ser z mleka krowiego, pochodzący z regionu Jury (Normandia). Jest to nowoczesny, mleczarniany ser o płukanej skórce wytwarzany z mleka krowiego. Jest to Francuska wersja sera Vacherin Mont d'Or- produkowanego sezonowo w Szwajcarii. Płaskie, okrągłe sery ważą ok. 400g.

Komponenty i wytwarzanie:

Starzony w charakterystycznej obręczy ze świerkowej kory. Przyjemnie świeży, soczysty, może dojrzewać kilka tygodni na sosnowych półkach. W smaku przypomina brie, choć pachnie pleśnią i używaną do przemywania skórki solanką.

Smak i zapach:

Jest śmietankowy i słodki, oraz podobny do francuskiego sera Mont d'Or.

Podawanie:

Dobry do deski serów. Najlepiej smakuje z lekkim białym winem bez beczki (Mâcon, Chablis, grüner veltliner), ew. lekkie czerwone (Beaujolais, Pinot Noir).

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis