SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tou de Búfala

  • Ser Tou de Bufala Ser Tou de Bufala
  • Ser Tou de Búfala Ser Tou de Búfala
Wygląd i konsystencja:
Ser z niepasteryzowanego mleka bawołów. Podobnie jak ser Suau Buffala pochodzi z rodzinnego gospodarstwa rolnego w Mont Louis w Mont-Bru położonym na płaskowyżu Moiano, w Katalonii. Tou Buffala ma miękkie wnętrze, w kolorze kości słoniowej usiane rozproszonymi oczkami o nieregularnym ksztalcie. Jego piękna pomarańczowa skórka pokryta jest białymi plamami pleśni, gdyż w czasie dojrzewania przemywany jest solanką z dodatkiem drożdży. Ma ksztalt "drap"przypominający stożek. W  języku katalońskim jest to rodzaj tkaniny, w którą zawijany jest ser podczas suszenia. Na skórce pozostaję odciśnięte ślady po tkaninie. Dojrzewa ok.90 dni. Zawartość tluszczu: 50%-55%.

Smak i zapach:
Smakowo i aromatycznie przypomina owoce cytrusowe i orzechy.

Podawanie:
Dobrze smakuje z kromką chleba lub krakersami  z dodatkiem pigwy, gruszki i orzechów.

Proponowane wina:
Nature Brut lub Petrea Chardonnay.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis