SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tossa

  • Ser Tossa Ser Tossa
Wygląd i konsystencja:
Ser Tossa ma szorstką, szarą i cienką skórkę. Ser ten cechuje zwarta, elastyczna i krucha konsystencja.

Komponenty i wytwarzanie:
Tossa to rzemieślniczy ser produkowany z surowego mleka owczego. Dojrzewa w ciągu roku. Sprzedawany w formie krążka.

Smak i zapach:
Intensywny, lekko mleczny, maślany i słony smak. Wyraźny posmak typowy dla sera owczego.

Pochodzenie:
Ser ten wytwarza się w Katalonii.

Proponowane wina:
Petit Grealó, viña l'Hereu, Seró, DO Costers del Segre.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu wynosi 52%.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis