SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Torta del Caser

  • Ser Torta del Caser Ser Torta del Caser
  • Ser Torta del Caser Ser Torta del Caser
  • Ser Torta del Caser Ser Torta del Caser
  • Ser Torta del Caser Ser Torta del Caser
Wygląd i konsystencja:
Ser dojrzewa w zalewie przez przynajmniej dwa miesiące. Skórkę ma skórzastą, w żółtym kolorze ochry. Kremowe tekstury nadające się do smarowania ukazują potężny kompleks aromatu i bogaty smak z gorzkim wykończeniem. Ser jest typem sera Bryndza.

Pochodzenie:

Nazwa sera pochodzi od miejsca jego pochodzenia - miejscowości El Casar w zachodniej Extremadurze i od swego kształtu przypominającego tort. Jest to region, gdzie są krótkie, łagodne zimy i długie, gorące lata. Gleba jest piaszczysta i granitowa z nieliczną choć mocno zróżnicowaną roślinnością, która przyczynia się do doskonałej jakości mleka.
Nazwanie tegoż sera - Torta, wymyślili pasterze w Hiszpanii, aby ukryć go przed skonfiskowaniem przez właściciela nieruchomości. Jak na ironię, plan obrócił się przeciwko nim, gdy właściciel nieruchomości w końcu skosztował sera, pasterze musieli go wyrabiać dla niego ,bo tak mu posmakował. Od 1969 roku opis Torta del Casar został ujęty w katalogu hiszpańskich serów. Mogą być wytwarzane przez cały rok.

Podawanie:

Ser można spożywac bezpośednio odcinając wierzchnią warstwę skóry i zanurzając w nim kawałki chleba lub bagietki.

Proponowane wina:
Idealnie komponuje się z Syrah i Tempranillo.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis