SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Topiony Hochland

  • biało-czerwony biało-czerwony
  • Ser topiony Emmentaler Ser topiony Emmentaler
  • Ser topiony Maasdamer Ser topiony Maasdamer
  • Ser topiony Z papryką Ser topiony Z papryką
  • Ser topiony Z pieczarkami Ser topiony Z pieczarkami
  • Ser topiony Z salami Ser topiony Z salami
  • Ser topiony Śmietankowy Ser topiony Śmietankowy
  • Ser topiony Ze szczypiorkiem i cebulką Ser topiony Ze szczypiorkiem i cebulką
  • Ser topiony Z szynką Ser topiony Z szynką
  • Ser topiony Z ziołami Ser topiony Z ziołami
  • Ser topiony Z borowikami Ser topiony Z borowikami
  • Ser topiony Cztery Sery Ser topiony Cztery Sery
  • Ser topiony Z ziołami Ser topiony Z ziołami
  • Ser topiony Kwartett Ser topiony Kwartett
  • Ser topiony Mix Fit Ser topiony Mix Fit
  • Ser topiony Mixtett Ser topiony Mixtett
  • Ser topiony Śmietankowy Ser topiony Śmietankowy
  • Ser topiony Sortett Ser topiony Sortett
  • Ser topiony Z szynką Ser topiony Z szynką
  • Ser topiony Tercett Ser topiony Tercett
  • Gouda Smaki z szynką i smażoną cebulką Gouda Smaki z szynką i smażoną cebulką
  • Gouda Smaki ze szczypiorem i pomidorami Gouda Smaki ze szczypiorem i pomidorami
  • Gouda Smaki z warzywami Gouda Smaki z warzywami
  • Ser topiony Cheddar Ser topiony Cheddar
  • Ser topiony Camembert Ser topiony Camembert
  • Ser topiony Emmentaler Ser topiony Emmentaler
  • Ser topiony Gouda Ser topiony Gouda
  • Ser topiony Maasdamer Ser topiony Maasdamer
  • Ser topiony Z boczkiem i chrzanem w plastrach Ser topiony Z boczkiem i chrzanem w plastrach
  • Ser topiony Cheddar w plastrach Ser topiony Cheddar w plastrach
  • Ser topiony Emmentaler w plastrach Ser topiony Emmentaler w plastrach
  • Ser topiony Gouda Fit w plastrach Ser topiony Gouda Fit w plastrach
Sery topione Hochland już od wielu lat wywołują zadowolenie i uśmiech na twarzach wielu smakoszy serów. Pyszne serki Hochland kierowane są do całych rodzin. Bogaty asortyment serów topionych zaspokoi wymagania najbardziej wymagających smakoszy.

Sery topione w plasterkach; idealne na kanapkę oraz dań na ciepło. Dostępne są w wielu pysznych wariantach: Gouda, Emmentaler, Tost, Cheddar, Z szynką, Ze szczypiorkiem, Z papryką, Z pieczarkami, Maasdamer, Fit Gouda, Z boczkiem i chrzanem. Praktyczne opakowanie z możliwością łatwego otwierania sprawia, że sery topione Hochland w plasterkach są idealnym dodatkiem do podróży. Pakowanie każdego plasterka osobno jest gwarancją długotrwałej świeżości.

W ofercie Hochland dostępne są także sery topione w plasterkach pakowane w plastikowe pudełeczka. Wykorzystanie nowatorskiej technologii pozwoliło pakować wszystkie plasterki razem, jednocześnie zapobiegając ich sklejaniu. Rozwiązanie to jest ukłonem w kierunku zgłaszanych potrzeb, teraz każdy może szybko i bez problemu sięgnąć po swój ulubiony ser, a do wyboru ma trzy najbardziej popularne smaki: Gouda, Maasdamer i Emmentaler.

Sery topione w krążkach to produkt idealny do smarowania kanapek. Każde opakowanie zawiera 8 pysznych trójkącików, każde z łatwym mechanizmem otwierania. Wielkość każdego trójkącika pozwala wykorzystać porcję w całości  na jeden raz, bez obaw, że coś się zmarnuje. Do wyboru jest dziesięć pysznych wariantów: Mixtett, Sortett, Tercett, Kwartett, Cztery Sery, MixFit, Śmietankowy, Z szynką, Z ziołami, Z borowikami.

Sery topione w bloczkach to kolejna okazja na wypróbowanie pysznych serków Hochland. 100g porcja serka to gwarancja zapewnienia niezapomnianych doznań smakowych dla całej rodziny. Sery topione w bloczkach coraz chętniej wykorzystywane są do dań na ciepło; jako dodatek do zup czy mięs. Swoje domowe potrawy można ubarwiać dodając jeden z wariantów:  Śmietankowy, Z Szynką, Z Ziołami, Z Papryką, Z Pieczarkami, Emmentaler, Z Salami, Ze Szczypiorkiem i Cebulą, Maasdamer.

Sery topione w kubeczkach, to ser po który sięga coraz więcej konsumentów. W poręcznym opakowaniu oferowana jest wyśmienita porcja serka, idealnie rozsmarowującego się na kanapce. Praktyczne zamknięcie zapewnia świeżość przez długi czas, pozwalając cieszyć się smakiem na jeszcze długo po otwarciu. W ofercie dostępnych jest pięć najbardziej popularnych wariantów: Emmentaler, Maasdamer, Camembert, Cheddar, Gouda oraz linia serów pod nazwą Gouda Smaki. Gouda Smaki to trzy warianty bazujące na popularnym serze – Goudzie; dostępne są warianty: z szynką i smażoną cebulką, ze szczypiorem i pomidorem oraz z warzywami. To pełny i bogaty smak ze starannie dobranymi, dużymi i wyraźnymi dodatkami. Gouda Smaki to idealny komponent kanapek, ale także dodatek do dań na ciepło oraz do dipów. Zastosowane opakowania umożliwiają bezpośrednie podgrzewanie w kuchence mikrofalowej, a dzięki przeźroczystemu opakowaniu można bez otwierania zobaczyć produkt wraz z dodatkami.

Proces produkcji serów topionych w krążkach
Do produkcji sera topionego w krążkach, używa się składników pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Głównymi składnikami są różne sery dojrzewające, np.: ser cheddar, sery holenderskie (gouda, edamski, podlaski, puławski, warmiński i podobne). Trwałość serów dojrzewających waha się od 2-3 miesięcy, natomiast trwałość tych samych serów poddanych procesowi przetworzenia w ser topiony wynosi minimum 6 miesięcy.

Przy produkcji różnych asortymentów serów smakowych używa się składników roślinnych, przypraw ziołowych i warzywnych (pietruszka, szczypiorek, cebula, czosnek, ogórki itp.), składników pochodzenia zwierzęcego (szynka gotowana i naturalne aromaty uzyskane przez suszenie wyciągów mięsnych) oraz owoców i grzybów (papryka, pieczarki).

Zestawiona z wcześniej przygotowaną recepturą mieszanina serów dojrzewających zostaje poddana procesowi rozdrobnienia w rozdrabniaczu typu „wilk”, warunkuje to bowiem późniejsze dokładne i równomierne wymieszanie składników w celu uzyskania homogennej konsystencji. Precyzyjnie odważona ilość tak przygotowanych serów mieszana jest z innymi składnikami (masło, topniki emulgujące, dodatki smakowe) i poddawana procesowi topienia w urządzeniu zwanym topiałką. Na tym etapie specjalne mieszadło powoduje zawirowania topionej masy wpływając na wyrównanie koncentracji poszczególnych składników mieszaniny w całej jej objętości. Stopiona masa serowa o temperaturze powyżej 90°C poddaje się następnie procesowi parowania przy zredukowanym ciśnieniu, dzięki czemu usuwa się zbędną ilość wody wprowadzonej wraz z parą w procesie podgrzewania. Następnie masę serową pompuje się do „stacji zasilającej”, w której zachodzi proces tzw. „kremowania” sera.

Ze stacji zasilającej masa serowa trafia do automatycznego urządzenia pakującego. Ser trafia do folii aluminiowej, a następnie na każdy trójkącik naklejana jest etykieta, po czym trójkąciki trafiają do okrągłych pudełek tekturowych, które po zamknięciu oklejane są samoprzylepną taśmą papierową. W specjalnej komorze chłodzącej zapakowany ser osiąga najbardziej pożądane parametry struktury i konsystencji, dzięki którym pozostaje lekko elastyczny i sprężysty, a jednocześnie daje się bardzo łatwo rozsmarować na kanapce. Po opuszczeniu komory chłodniczej krążki pakowane są w kartony jako opakowanie zbiorcze, a następnie przekazywane do magazynu chłodniczego, gdzie w temperaturze ok. 8°C jest przechowywany do momentu dystrybucji.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis