SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tomme des Bois Noirs

  • Ser Tomme des Bois Noirs Ser Tomme des Bois Noirs
  • Tomme des Bois Noirs   www.mundoquesos.com Tomme des Bois Noirs www.mundoquesos.com
Wygląd i konsystencja:
Jest to ser z surowego mleka kóz. Ma naturalną skórke.Wnętrze gładkie,lekkko elastyczne.
Dojrzewa minimum 2-3 miesiące,ale najlepszy jest w wieku 4-5 miesięcy.Dojrzewa w jaskiniach.

Smak i zapach:
w smaku typowy dla sera koziego z akcentami suszonych owoców i grzybów, pachnie nieco mchem i jaskinią.Młodsze sery są słodsze, mniej silne i mniej ostre.

Podawanie:
dobrze smakuje z chleba,dodawany do sałatek lub podawany ze świeżymi owocami.Nadaje się też do grillowania.

Proponowane wina:
Riesling lub Traminer Grosses.

Pochodzenie:
Tomme des Bois Noirs nosi nazwę obszaru gdzie jest wytwarzany-"bois noir" oznacza w j.francuskim"ciemne drewno". Miejscowość Saint-Just,w której jest produkiwany otoczona jest gęstym lasem sosnowym, który sprawia, że wygląda bardzo ciemno.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis