SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tomme de Savoie

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Tomme de Savoie Ser Tomme de Savoie
  • Ser Tomme de Savoie Ser Tomme de Savoie
  • Ser Tomme de Savoie Ser Tomme de Savoie
  • Ser Tomme de Savoie Ser Tomme de Savoie
  • Ser Tomme de Savoie Ser Tomme de Savoie
  • Ser Tomme de Savoie Ser Tomme de Savoie
  • Ser Tomme de Savoie Ser Tomme de Savoie
  • Ser Tomme de Savoie Ser Tomme de Savoie
  • Ser Tomme de Savoie Ser Tomme de Savoie
  • Ser Tomme de Savoie Ser Tomme de Savoie
Wygląd i konsystencja:
Jest to stary, górski ser produkowany w Sabaudii. Tomme de Savoie to półtwardy ser w kształcie dysku. Ma charakterystyczną, grubą, szaro-brązową skórkę z delikatnym nalotem beżowym lub słomkowym. Tomme de Savoie ma skórkę twardą, szarą, z plamami żółtej lub czerwonej pleśni(poktyta jest tzw.czerwoną mazią). Miąższ sera jest w tonie jasno -żółtym do słomkowego ma bardzo niewielkie dziury( lub nie ma ich wcale) i lepką konsystencję, ciemnieje wraz z dojrzewaniem.

Komponenty i wytwarzanie:

Produkowany w Alpach z mleka krowiego. Tomme de Savoie jest często produkowany z odtłuszczonego mleka po tym, jak śmietana została zużyta do produkcji masła. Dlatego sery Tomme są tradycyjnie serami o niskiej zawartości tłuszczu (20-40%). Istnieje wiele odmian sera Tommes i często są one nazywane tak, jak miejscowości, gdzie są produkowane. W okresie zimowym Tommes produkowany jest z mleka krów karmionych sianem bardzo różni się od sera Tomme wytworzonego z letniego mleka od krów pasących się na wysokogórskich pastwiskach. Sery te też są robione z mleka kóz i owiec.Proces dojrzewania trwa często wiele miesięcy, a w jego wyniku powstaje ser o grubej skórce i charakterystycznym, rustykalnym wyglądzie.

Smak i zapach:

Ma lekko słony, łagodny smak, ale niepozbawiony pewnej goryczki, przywodzącej na myśl zapach przypominający pokrytą pleśnią piwniczkę, w której dojrzewają sery. Smak sera jest delikatny z z wyczuwalną nutą polnych kwiatów i orzechów włoskich. Szara skórka powstała w ciągu miesięcy leżakowania, nadaje mu niepowtarzalny charakter i smak.

Pochodzenie:

Produkowany w Sabaudii w regionie Savoie we francuskich Alpach. Jest to stary, górski ser. Najlepsze sery oznaczone są napisem 'Lait Cru', co oznacza, że zostały wytworzone z mleka surowego. Według starego powiedzenia : w Sabaudii jest tyle odmian sera Tomme, ile jest szczytów i dolin alpejskich. Ser ten ma we Francji 22 przedstawicieli.

Podawanie:
Ser podaje się z pieczonymi kiełbaskami, owocami bądź w towarzystwie świeżego chleba.

Proponowane wina:

Wino proponowane do sera Tomme de Savoie to: czerwone wina z Côtes du Rhône, Alsace Riesling lub Guide oraz Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Riesling, Asti, Beaujolais.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis